Enya under en konsert med Clannad tidigt på 80-talet

Eithne Ní Bhraonáin är född den 17:e Maj 1961, och växte upp i Gweedore i nordvästra Irland County Donegal,
(en av de få platser i Irland där gamla iriska språket fortfarande lever) Enya är en utav av nio syskon , hon har fyra bröder och fyra systrar. Familjen är mycket kända i kretsarna runt traditionell irisk folkmusik , och har fått många priser för sina talanger. Idag driver hennes far, Leo, en pub i Meenalech, som heter Leo's Tavern. Hennes mor, Baba, var musiklärare vid den lokala skolan.


I skolan studerade Enya piano och klassisk musik. Tre av hennes syskon, Máire Ní Bhraonáin, Ciarán Ó Bhraonáin och Pól Ò Bhraonàin, bildade tillsammans med sina morbröder, Pádraig Ò Dugàin och Noel Ò Dugàin, en folkmusikgrupp.
I begynnelsen var musiken lite amerikanskpräglat, men senare blev det ren irisk folkmusik med blandning av jazz.
Gruppen fick namnet An Clan As Dore, men blev senare omdöpt till Clannad.
I 1980 blev Enya efter ett förslag av den dåvarande managern Nicky Ryan medlem i Clannad, huvudsakligen som vokalist i Clannads två album Crann Ull och Fuaim. Som komplement till att uppträda som vokalist spelade hon också ett Wurlitzer elektrisk piano, och senare en Prophet 5 synthesizer.
Enya uppträdde med Clannad i en rad olika föreställningar till Februari 1982. Efter att ha fullfört en Europa turné, lämnade hon Clannad. Ingen vet helt säkert varför hon gjorde det, kanske var hon trött på att bli behandlad som bara en lillasyster. Under samma tid lämnade också Nicky Ryan gruppen, efter att det hade uppstått oenigheter mellan manager och artister. Nicky Ryan var ett gott stöd för Enya på den tiden hon lämnade gruppen, och var fullständigt säker på att Enya hade talanger som hon inte fick använda i Clannad. Hon flyttade då till Artane, i Norra Dublin, tillsammans med Nicky Ryan och hans fru Roma som kommer från Belfast. Tillsammans startade de och byggde upp det som idag har blivit känt som den magiska treenigheten Enya. Alla hade på ett eller annat sätt varit involverade i Clannad för en viss tid.
Ps. Idag bor hon i sitt eget drömslott i Killiney utanför Dublin. Ayesha Castle, som slottet heter, betalade hon 2,7 millioner pund för. Slottet har en spännande historisk bakgrund, och är Enya's eget "drömslott". För att undgå att bli "plågad" ständigt av närgående journalister och fans har hon fått byggt ett över 3 meter högt stengärde med enorma träportar, så att hon skall kunna känna sig trygg. Enya var fast bestämd på att stilen på stengärdet skulle gå i stil med slottet, så att detta inte skulle skada det totala utseendet.

Hennes nästa uppdrag var för BBC, som gick ut på att klargöra musik för en viktig dokumentär som handlade historiskt om den Celtiska civilisationen genom 2700 år. Serien fick namnet The Celts. Arbetet tog 10 månader. Musiken blev så bra omtyckt att BBC bestämde sig för att ge ut musiken på skiva redan innan serien blev sänd. Skivan fick titeln Enya, och det blev knappt nämnt ett ord om att musiken bara var ett soundtrack. Enya spelade alla instrumenten själv. Hon dubblade faktiskt över 80 stämmor för att få det karakteristiska ljudet som hon önskade. (Detta är ett sätt att få ljuden till att låta som en stor orkester, särskilt som det bara är en person som spelar) Melodierna på skivan blev sjungna på Latin, Waelisk och Skotsk Gealic. De mest kände sångerna på denna utgåvan är nog The Celts, Deireadh An Tuath och Boadicea
Plattan blev ingen stor succé och fick lite uppmärksamhet. Hennes nästa album däremot, Watermark, steg snabbt upp på toppen av de Iriska listorna, och i flera andre länder. Hon återtog världssuccén med albumet Shepherd Moons, (en ny version av albumet Enya blev utgiven som The Celts), och 1995 med The Memory of Trees. Enya vann två Grammypriser för albumet Shepherd Moons 1992, och The Memory of Trees 1997. Samma år kom albumet Paint The Sky With Stars och samlingen A Box Of Dreams ut. Paint The Sky With Stars innehöll Enyas mest kända sånger genom tiderna plus två nya sånger; Paint The Sky With Stars och Only If...
A Box Of Dreams bestod av tre Cd:s som innehåller musik från Enyas debut 1987 och fram till 1997.


 

Enya: "Hennes Videofilmer"
Enya: "Hennes Cd skivor"

 

Enyas Manager


Nicky Ryan vid spakarna i Aigle Studio där Enya har haft sitt domän de sista åren. Det var deras tidigare manager, Fachtna O'Kelly, som rådde Enya att lämna Clannad och försöka etablera sig som filmmusiker. Redan i 1984 gjorde hon sin första stora uppgåva. Roma Ryan hade sänt en kassett av Enya till filmproducenten David Puttnam som på den tiden var känd för titlar som Midnight Express, Chariots Of Fire och Los Gritos Del Silencio. Puttnam bad Enya om att göra drömaktig och romantisk musik med några 60-tals känslor till filmen The Frog Prince.
Med en egen hemmastudio till disposition arbetade hon titt och tätt alltid hemma med sin Roland Juno 60 synthesizer och en tysk Kurzweil sampler, som hon senare lade piano och stämmor till. Nicky Ryan spelade in allt, och hjälpte henne med att sätta kompositionerna samman till färdiga former.


Enyas "drömslott"


Enyas skola.


Gruppen Clannad.