Grimsnäs gård i Skruv

Grimsnäs gård
Kolonibarnens "sommarpalats".

Detaljfakta
Grimsnäs hette i slutet av 1400-talet Grisnäs. Namnet kom antagligen av svinuppfödningen i ekbackarna kring Ljudersjön. Namnet Grimsnäs uppstod på 1890-talet då en agronom vid namn Hörberg köpte herrgården och förändrade namnet. Kanske var det alltför opoetiskt för en herrgård. Sedan 1969 är herrgården vandrarhem.

Grimsnäs gård

Recension
Det var fattigdomens och nödens år under och efter första världskriget.
Dåliga bostäder och bristen på närande mat gjorde att särskilt barnen i arbetarhem var svårt utsatta för undernäring och sjukdomar. Vardagen kom med en rutin, som tillämpades alla år barnkolonin fanns till. Tobaksmonopolet i Malmö ordnade för sina anställda så att de kunde skicka iväg sina barn till Skruv där de på Grimsnäs gård kunde vara i c:a 8 veckor. Avrese- dagen var väldigt spännande för alla barnen. Vi samlades tidigt på morgonen på perrongen på Centralstationen i Malmö. Hälsningar, kramar och pussar i långa banor samt en hel del tårar, både ifrån barn och föräldrar. Syster Elsa med sin närvarandelista gick igenom och "räknade av så att alla var med. Till sin hjälp hade hon en del "fröknar" som också skulle följa med upp till Skruv för att hjälpa till med alla vardagssysslor. Så var det äntligen dags att resa iväg. Konduktören stängde alla dörrar och visslade i sin visselpipa och stinsen stod redo med sin flagga för att ge klartecken till lokföraren som på "den tiden" körde "tuff-tuff tåg" (Ånglok). Se bild nedan.
    "Tuff-Tuff" tåg

Fönsterna var nerhissade i vagnarna och vi barn vinkade glatt till våra föräldrar när tåget började köra iväg. Resan från Malmö till Skruv (ligger i närheten av Växjö) på den tiden tog c:a 6 timmar, så det tog rätt så lång tid tyckte många av oss små som inte direkt hade något närtidsbegrepp. På resan åt vi våran medhavda matsäck och syster Elsa bjöd på "släta bullar". Men till slut kom vi fram till Skruv's station. Där stod det taxibilar och väntade på oss för det var en 10 min. kvar att resa med bil också innan vi kom fram till Grimsnäs gård. Väl framme rusade många av oss genast in i herrgården och upp på de olika rummen för att titta efter var vi skulle ligga. Det låg en lapp på respektive säng med vårat namn så vi kunde se vilken säng   och i vilket rum vi skulle ligga i, samt vilka rumskompisar vi skulle få. Sedan var det bara att vänta tills taxibilarna kom tillbaka efter att de hade hämtat våra väskor på stationen, så vi kunde byta om till andra kläder, för vi fick inte leka i våra fina "reskläder". Det fanns två stycken rum som var lite "speciella". Dels fanns det ett rum på övervåningen med 4 sängplatser (tror jag), det var till de "stora flickorna" (de som var äldst utav flickorna) och sen fanns det ett likadant rum på nedervåningen för de "största pojkarna" också det med 4 sängplatser. Nackdelen med detta rum var att det låg vägg i vägg med syster Elsas rum och hörde hon vi tisslade och tasslade, så "bankade" hon i väggen att vi skulle vara tysta och sova. 

 
Skruv: Om Skruv och dess historia
Återträffen: Återföreningen
Återresan: Upp till Skruv igen
Årsträff 2000: Ett av våra möten

"Skruvbarns " -
förteckning idag.

01. Birgitta Andersson
02. Bill Andréasson
03. Ann-Kristin Andersson
04. Gun Johansson
05. Lena Frösslund
06. Anders Johansson
07. Per Sahlé
08. Ann-Britt Nilsson
09. Christer Ohlsson
10. Lars Ohlsson (Broder)  
11. Yvonne Nilsson
12.
Och Jag själv förstås 
   Kent Eklund (Särvegård) som också har byggt denna hemsida.
Vi skall inte heller glömma bort vårat kära värdpar som ställer upp med både det ena och det andra varje år: Ulla & Jan-Olof Valfridsson 


Alla vi enligt ovanstående lista har faktiskt hållit ihop med "träffarna" varje år (från och till), sedan samman-slutningsträffen på Tobaksmonopolets nya fabrik som heter eller hette Frans Suell - fabriken. Då var det verkligen en stor sammanslutning. Jag tror utan att ljuga att vi var c:a femtio (50st) personer. Snacka om otroligt efter närmare trettio år sedan vi varit på koloni tillsammans. Detta kunde utföras tack vare ett idogt arbete med "efterlysningar" på radio Malmöhus med mera. Ett stort tack till Birgitta för denna fantastiska idé och för hennes stora ansträngning,  för det måste ha tagit upp mycket tid av hennes fritid att söka och leta efter alla oss "kolonibarn". Många utav "barnen" var ju efter trettio år både gifta och frånflyttade ifrån sina respektive föräldrahem och som i sin tur själva hade barn.
 

"Lekstugan"
Idag: Huset tjänstgör som ett Annex till herrgården.
På "vår tid": Var det "lek - stuga", mangelrum, potatis -källare och sädesförråd. 


Annexet:
Det är detta hus som vi arrenderar på våra årliga "träffar", fast idag är det ombyggt till 10st smårum samt dusch, toalett och ett litet pentry. När vi träffas här uppe varje år så tar en eller ett  par utav oss,    (i  regel en kvinna) och köper lite varor såsom ost, smör kaffebönor, korv te, socker som vi kan ha till frukost, kvällsmat och inte att  förglömma vårat gamla hederliga mellanmål.

 

© Moffo, 2001-07-10 moffo49@msn.com